Szybki Efekt

Tortilla z warzywami Julienne

Tortilla dla kuchni meksykańskiej jest tym, czym foccaccia (ciasto będące podstawą pizzy) dla włoskiej. Tortillę można podawać na tak wiele różnych sposobów, że jedynym ograniczeniem jest własna wyobraźnia. My oczywiście proponujemy wersję z indykiem!

składniki

  • 1 opakowanie Sznycli z piersi indyka
  • 4 duże tortille
  • warzywa julienne *: młoda marchew, świeży ogórek ze skórką
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidorki cherry
  • trawa cytrynowa (opcjonalnie)
  • oliwa
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • 2-3 limonki
  • świeże liście kolendry, świeże liście mięty
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz

przepis

Zamarynowane kawałki mięsa kroimy na niewielkie kawałki i smażymy kilka minut na oleju rzepakowym, dodając do smaku sól i pieprz. Z przekrojonego wzdłuż ogórka wykrawamy wnętrze. Kroimy tak przygotowanego ogórka i młode marchewki w cienkie paski (Julienne), a pomidorki na ćwiartki. Tortille podgrzewamy na suchej patelni (jak naleśnika) uważając by się nie przypaliła. Zdejmujemy ją z patelni i układamy na niej kawałki mięsa, paski warzyw, krążki cebuli oraz pomidorki. Można skropić wnętrze sokiem z limonki. Zawijamy tortille i delikatnie związujemy szczypiorkowym sznurkiem. *julienne to technika krojenia warzyw w cienkie paski o równej długości.

dodatki

Kiść pomidorków i podsmażona limonka może posłużyć do dekoracji dania. Z liści mięty i przygotowanej marynaty możemy uzyskać ciekawą, pikantną sałatkę.

Wykorzystane produkty:
Zobacz też inne pyszności: